AX2012 R3 demo data transfer tool not detecting the database

Hello Friends,

Today i have tried to import the demo data into my AX 2012 R3 instance. But the test data transfer tool is not detecting my database. It is always showing that no databases found, even though the database exists and i am able to view my AX console without any issues.

After 2 hours of debugging, i found the following query

SELECT NAME FROM sys.sysdatabases where sid != 0x01 and version is not null AND DATABASEPROPERTYEX(name,’status’) = ‘ONLINE’ order by crdate desc

The tool is searching for the databases which are not created by sa user. But some how my database was created by the user sa when i was installing the AX. Because of this issue i am unable to import the demo data to AX instance.

Then i have executed the following steps to resolve my issue.

  • Make a back up of the AX database
  • Delete the existing database
  • Login to SQL management studio with windows authentication and restore the same database from the back up file,
  • Give the required user permissions to the database (if applicable).

Done. Now i am able to import the demo data successfully.

Advertisements
This entry was posted in Microsoft Dynamics AX. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s